Étrend csontritkulás esetén: 8 étel, amely jót tesz

Csontritkulás étrendje

Étrend Az egészséges táplálkozás alapvető a csontritkulásban szenvedő számára is. Mindenképpen ajánlott a kalciumban dús ételek fogyasztása, megfelelő mennyiségü kalciumot kínálva a szervezetnek a beépüléshez.

Ezeket egye csontritkulás ellen a dietetikus szerint Travelo Dietetikusunk azonban az alábbiakban minden olyan élelmiszert összegyűjtött, amit a tejen kívül ehetünk az életkorral és sok egyéb tényező folytán jelentkező csontritkulás megelőzése érdekében. A csontritkulás világnapját óta október án tartjuk az Egészségügyi Világszervezet indítványára, hazánkban ban ünnepeltük először. A csontritkulás szinte népbetegségnek számít, ezért minden életkorban fontos, hogy az életmódunk és az étrendünk is támogassa a csontjainkat, hiszen ezek adják a testünk stabilitását.

Nem csak idős korban kell foglalkozni a csontokkal!

A kalcium hasznosulását segítő/gátló tényezők

Fontos, hogy már gyerekkortól kezdve elegendő, a csontok építését, csontritkulás étrendje támogató tápanyag szerepeljen az étrendben. A lányok esetében éves korig, a fiúknál pedig éves korig tart a csontérés folyamata, persze ekkor sem ér véget, mivel a maximális, úgynevezett csúcs csonttömeg nagyjából huszonöt éves korunkra alakul ki.

  • Talpmasszázs fogyás
  • A csontritkulás és a helyes táplálkozás | Gyógyszer Nélkül
  • Mit egyek, ha csontritkulásom van? - goyser.hu

Eddig a csontok építő folyamatai vannak túlsúlyban, majd ezt követően úgy éven át az épülés és a lebomlás egyensúlya jellemző, majd elkövetkezik az az időszak is, amikor már a lebontás dominál.

A csontritkulásnak éppen ezért sok egyéb tényező genetika, hormonális folyamatok mellett, az életkor az egyik legfontosabb meghatározója. Az idő múlása ellen persze nem sokat tehetünk, annál többet viszont a gyerekek, fiatalok és a saját étrendünk, életmódunk megfelelő kialakítása érdekében.

ÉTRENDI TÁBLÁZAT

Az egészséges csontozat tudatos fogyás fogazat egyik alappillére az étrend megfelelő kalciumellátottsága. A csontok tekinthetők a legnagyobb kalciumraktárunknak.

Nincs hozzászólás A csontritkulás étrendje Csontritkulásról osteoporosis akkor beszélünk, ha a betegnek megcsappan a csontanyaga, emiatt a csontjai törékenyek lesznek, s fájdalmai vannak. Leggyakrabban a törzs csontjain észlelhetõ csigolyadeformálódás, hát- és derékfájássúlyos esetben azonban a végtagcsontok is papírvékonnyá válhatnak. A csontritkulás étrendje természetébõl fakad, hogy a diéta célja a kalcium- és a nitrogénegyensúly helyreállítása. Az elõbbit a fehérjék azzal mozdítják elõ, hogy fokozzák a kalciumnak a bélbõl való felszívódását, s a vitaminokkal együtt elõsegítik a csontokba való beépülését. Az A- és a C-vitamin ugyanis a csontok vastagságbeli növekedéséhez szükséges, míg a D-vitamin fokozza a kalcium beépülését Az ételek nagy zsírtartalma ugyanakkor rontja a kalcium felszívódását.

Azonban a kalcium megfelelő felszívódásához, beépüléséhez D-vitaminra és fehérjére is szükség van. A D-vitaminhoz napfénnyel vagy annak hiányában étrend-kiegészítővel juthatunk hozzá, a tej és a tejtermékek pedig a legjobb kalciumforrások, ráadásul a tejcukor laktóz is hozzájárul a kalcium, és mellette a magnézium, foszfor felszívódásához.

  • Has fogyás étrend
  • Csontritkulásban szenvedő betegek étkezése
  • A csontritkulás étrendje – Zuborit Kft.

További szempont, hogy az étrend kalcium- és foszfortartalma arányban legyen egymással, mivel ha túl sok a foszfor, az a kalcium ürítése irányába tolja el az élettani folyamatokat a vizelettel, széklettel is veszítünk kalciumot. Már csak ezért sem javasolt kólát kólával inni.

Kövessen bennünket a Facebookon!

A dolog itt még nem ér véget, mivel számos, ritkábban hangoztatott tápanyagunk is részt vesz a kalcium felszívódásának, beépülésének elősegítésében, még pedig a C- B, K-vitamin, vagy éppen a cink és a magnézium.

Vagyis ez egy újabb érv a vegyes, változatos étrend mellett!

csontritkulás étrendje

Egy pohár tej — tiszta fej A napi fél liter tej vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú csontritkulás étrendje tejtermék sajt, túró, joghurt, kefir, író fogyasztása az általános táplálkozási javaslatok egyik alapeleme.

Ugyanakkor mivel a tej csontritkulás étrendje fogyasztása manapság számos divatdiéta és táplálkozási irányzat paleo, vegán És bár kalciumot nemcsak a tej és tejtermékek tartalmaznak, a többi kalciumtartalmú nyersanyagunkból némileg nehezebb, bár nem kivitelezhetetlen a pótlása.

A tejcukor-érzékenyeknek például nem kell aggódnia, a laktózmentes tej és tejtermékek kalciumtartalma nem kisebb, mint a normál tejé. A növényi italok kalcium tekintetében viszont csak csontritkulás étrendje helyettesíthetik a tehéntejet, ha kalciummal lettek dúsítva.

Érdemes odafigyelni

Az olajos magvak nagyobb mennyisége azt a veszélyt rejti magában, hogy ha az étrend bizonyos irányokban egyoldalúvá válik, akkor könnyebben alakul ki allergia a túlzásba vitt táplálékkal szemben. Emellett nem szabad megfeledkezni a magvak nem elhanyagolható mennyiségű bár kétségkívül értékes zsírtartalmáról sem, ami, ha nem figyelünk, a zsírpárnák növekedését is magával hozhatja, ha felesleges energiaként kerül a szervezetbe, mert kissé túltoltuk a ropogtatást.

csontritkulás étrendje

Számos növényünk ugyan nagyobb mennyiségben tartalmaz kalciumot, de ugyanennyire jelentős forrása a növényi rostoknak, fitátnak, oxalátnak is, amely anyagok sajnos gátjai lehetnek annak, hogy ugyanannyi kalcium hasznosuljon belőlük, mint a tejből, tejtermékekből. Ilyenek például a spenót, sóska, és a hüvelyesek például a szója.

Csontritkulás

A vízfogyasztással is hozzájutunk valamennyi kalciumhoz, és nemcsak a csapvíz, de az ásványvizek révén is, amelyek között találunk jelentősebb kalciumtartalmú fajtákat is. Végső esetben, ha többszörös táplálékallergia esetén, vagy krónikus betegség, lábadozás miatt beszűkült étrend esetén, szigorúan az orvosunkkal, dietetikusunkkal egyeztetve szedhetünk kalciumtartalmú étrend-kiegészítőt is.

  1. Fogyókúrás étrend olcsón
  2. Hasból fogyás férfiaknak

Fontos, hogy ezeket se vigyük túlzásba a túl csontritkulás étrendje — a tartósan napi mg feletti - kalciumból eredően ugyanúgy problémák származhatnak, mint az elégtelen fogyasztásbólés a megfelelő hasznosulás érdekében egyszerre ne szedjünk be mg-nál több kalciumot!

A cél diéta 3 az, hogy elsőként élelmiszerekkel, ételekkel fogyasszuk el a szükséges tápanyagokat, így a külső pótláshoz tényleg csak szükség esetén nyúljunk!

A csontritkulás oszteoporózis megelőzhető, amennyiben év körül kialakul a csúcscsonttömeg, amikor még a csont lebontó és felépítő folyamatai egyensúlyban vannak.

Összességében tehát törekedjünk a vegyes, változatos táplálkozásra, amelyben minden felsorolt összetevő megfelelő mértékben és arányban kap helyet. Idősebb korban, valamint meglévő csontritkulás esetén némileg emelhető az étrendünk kalciumtartalma, amellyek megelőzhetjük a csonttörést és a további állapotromlást. Ilyenkor jól jöhet, ha kicsit több túró, keménysajt, hal, olajos mag szerepel az étrendben.

Csontritkulás / Étrendminták / Praktikák

A pontos, egyénre szabott étrendet mindig egyeztessük a dietetikusunkkal! Töltsünk legalább napi percet a szabad levegőn a déli órákat kivéve a kellő mennyiségű D-vitamin érdekében!

csontritkulás étrendje

Ne dohányozzunk, és ne kövessünk drasztikus, egyoldalú diétákat sem! Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus.

D-vitamin és tejtermék az erős és rugalmas csontokért!

Szóljon hozzá 0 hozzászólás Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre!

csontritkulás étrendje

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!