Epekímélő étrend, Milyen étrend ajánlott epebetegség esetén?
Tartalom
- Ezek is érdekelhetnek
- Keresés ebben a blogban
- Mi a teendő, ha ugyan tünetmentesek vagyunk, de epekövünk van? Milyen étrendet kövessünk?
- Mintaétrend: 160 g szénhidrát - Nosalty
- Milyen a jó epekímélő diéta?
- Epekőképződést elősegítő életmódbeli és táplálkozási jellemzők
- Keress receptre vagy hozzávalóra
- Ami csökkenti az epekőképződés esélyét
Milyen étrend ajánlott epebetegség esetén?
Az epe szerepe A máj mintegy 0, liter folyékony híg epét termel naponta, amit a lúdtojás nagyságú epehólyag tárol. Az epehólyagban az epe besűrűsödik, és a hólyag összehúzódásával az epevezetéken át jut a vékonybélbe, ahol a zsírok bontását végzi.
Ezek is érdekelhetnek
Az epehólyag összehúzódását az étel elfogyasztása váltja ki. Legerősebb összehúzó hatása a zsiradékoknak van, főleg a hevített zsiradékok bomlástermékeinek. A fehérjéknek is van hasonló hatása, de ez jóval kisebb. Az illóolajok, aromaanyagokat tartalmazó élelmiszerek is kiváltanak összehúzódást.
Epebetegség lehet: az epeutak heveny vagy krónikus gyulladása cholangitisepekő cholelithiasisilletve az epehólyag gyulladása cholecystitis. Az epekövesség Az epekímélő étrend besűrűsödő epében megváltozik az alkotórészek aránya, többek között nő a koleszterin aránya, amiből akár kis változások hatására is koleszterinkristályok keletkezhetnek. Emiatt kőképződés indulhat meg hazánkban a koleszterinkövek előfordulása a gyakori.
Az epe összetevőinek arányát az elfogyasztott táplálék mennyisége és összetétele befolyásolja, így az energiában- koleszterinben- zsírban- cukorban gazdag étrend — egyszóval a tipikus hazai táplálkozás — növeli a kőképződés kockázatát.
A szigorú koplalás, rendszertelen étkezés is kőképződéshez vezethet, mivel olyankor az epehólyag összehúzódása huzamosabb ideig szünetel. A stresszes állapotok szintén kedveznek a kőképződésnek.
Az epehólyagban lévő kő nem mindig okoz panaszt néma kőmíg az epeutakban található gyakran erős fájdalmat okoz. Ha erős fájdalmat okoz a kő, amit gyakran kísér hányinger, hányás, epekímélő étrend, epekőrohamról beszélünk.
Keresés ebben a blogban
Étrend és epekövesség A diéta elemei eltérőek a nyugalmi időszakban, az epeköves roham idején és szintén más, ha az epehólyag eltávolításra került. A következőkben a nyugalmi időszak alatti étrendről lesz szó. Ennek egyik oka, hogy a különböző étrendminták nem mindig tudják figyelembe venni az egyéni tűrőképességet, csak egy általános, minden epebetegnek megfelelő mintát adnak, ami kevésbé változatos.
Így nem meglepő, hogy a betegek nagy része sokkal szigorúbb diétát tart, mint amit valójában megengedhetne magának.
Mi a teendő, ha ugyan tünetmentesek vagyunk, de epekövünk van? Milyen étrendet kövessünk?
A túlzott megszorítás, az egyhangú étrend vitamin- és tápanyaghiányt okozhat, és nem biztosítja a szükséges rostmennyiséget. Az egyéni tűrőképességnek tehát fontos szerepe van epebetegség esetén a megfelelő étrend kialakításában, és ez nem jelent mást, mint hogy epekímélő étrend ételek próbája: az evés.
Saját magunknak kell kitapasztalni minden egyes élelmiszer esetében, hogy belefér-e az étrendbe, és ha gyors fogyókúra, akkor az milyen mennyiségben és milyen formában nyersen, főzve stb. Ha bármilyen panaszt okoz egy étel vagy ital, azt hagyjuk ki az étrendből! Naponta többszöri szori étkezés javasolt, ami biztosítja, hogy az epeürítés gyakori és kismértékű legyen. Mi alapján válogassunk? Epebetegség esetén az étrend betartásával az epekőrohamot és a heveny gyulladást próbáljuk elkerülni.
A nyersanyagokat feloszthatjuk aszerint, hogy okoz-e panaszt vagy nem, illetve tűrőképességünktől függően fogyasztható-e. Általában panaszt nem okozó epekímélő étrend nem friss vagy pirított pékáru — kenyér, zsemle, kifli, kalács —, háztartási keksz, búzadara, rizs, tészta, durumtészta, puffasztott gabonaszeletek, extrudált kenyérfélék. Teljes kiőrlésű lisztek, fehér liszt, zsemlemorzsa, búzakopra, epekímélő étrend.
Sovány húsok, sovány felvágottak gépsonka, párizsi, epekímélő étrend stb. Kefir, joghurt, sovány sajtok, sovány és félzsíros túró, házi gyümölcsjoghurt, ömlesztett light sajtok. Főzve, párolva: burgonya, paszternák, sárgarépa, petrezselyemgyökér, főzőtök, sütőtök, cukkini, patisszon, padlizsán, zsenge zöldborsó passzírozni is lehetfiatal zöldbab, brokkoli, spárgafej, zsenge kelbimbó, sóska, cékla.
Ételbe belefőzött hagyma.
Mintaétrend: 160 g szénhidrát - Nosalty
Kompót, párolt, sütött formában gyümölcsök. Gyenge, nem pácolt tea, szénsavmentes ásványvíz, csapvíz.
Milyen a jó epekímélő diéta?
Egyéni tűrőképességtől függően fogyasztható ételek: tej, tejeskávé, tojás, margarin, vaj, bolti gyümölcsjoghurtok, édesített krémtúrók. A legtöbb nyers zöldség: fejes saláta, paradicsom, zöldpaprika, gomba stb. Aromás fűszerek: zöldpetrezselyem, kapor, ánizs, kömény, vanília, szegfűszeg stb. Magas illóolaj-tartalmú gyümölcsök, gyümölcslevek: ananász, narancs stb.
Kakaó, kapucsínó. Száraz hüvelyesek, zsíros sajtok, tejföl, tejszín, juhsajt, juhtúró. Füstölt, pácolt húskészítmények és zsíros húsok, húskészítmények: kolbász, téliszalámi, hurka stb.
Szalonna, tepertő. Bő zsírban sült ételek. Olajos és paradicsomos hal.
- Milyen étrend ajánlott epebetegség esetén? | Diéta és Fitnesz
- Fogyókúrás ötletek
Nyersen: káposzta, kelkáposzta, fokhagyma, vöröshagyma, karfiol, karalábé, uborka, retek, torma, zeller, rebarbara. Nyers vagy éretlenebb gyümölcsök, például. Majonéz, tartármártás, torma, csípős fűszerek.
Epekímélő étrend - Mit szabad, mit nem?
Nyers vagy pirított vörös- vagy lilahagyma epekímélő étrend fokhagyma. Feketekávé, alkohol, szénsavas italok, erős aromás gyümölcslevek, például mandarin, ananász, csokoládé. Amit még érdemes tudni a nyersanyag-válogatásról Nem feltétlenül maga a nyersanyag okozza a panaszokat, a nem megfelelő konyhatechnológia vagy az ételhez adott egyéb nyersanyag is a probléma oka legyen.
Erre jó példa a főtt tésztához adott zsíros szósz vagy a tojás hevített zsiradékon való elkészítése. A tészták emészthetősége a bennük lévő tojás számától és feldolgozottságuk formájától függ. Legkönnyebben emészthető a 8 tojásos és az apróbb fajta tészta, például a tarhonya, kevésbé a makaróni és spagetti.
A sovány húsok baromfi, pulyka, népszerű diéták és -comb, marhabélszín, felsál, fehérpecsenye stb. Mind a nyers, mind az elkészített hús emészthetőségén javíthatunk, ha minél vékonyabbra, a rostokra merőlegesen szeleteljük, vágjuk.
A hízott kacsa- és libahús nem javasolt, viszont hetente egyszer érdemes halat fogyasztani. A hevített zsiradékon készített önálló tojásételek — rántotta, tükörtojás — súlyos görcsöket okozhatnak. Lágy és főtt formában azonban a tojás nem mindenkinél okoz epekímélő étrend.
Az ételek készítéséhez, például piskótához, vagdalthoz adva pedig bátran használható. Hámozással paradicsombesózással és a keletkezett lé elöntésével uborkasalátaforrázással káposztafélék vagy fedő nélküli főzéssel az illóolajok egy része elpárolog a zöldségek panaszt okozó hatása csökkenthető.
Epekőképződést elősegítő életmódbeli és táplálkozási jellemzők
Ha a gyümölcsöket meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, lereszeljük, apróra felkockázzuk, áttörjük, levüket kipréseljük vagy kellően érett állapotban fogyasztjuk, kevésbé okoznak panaszt. Érdemes kikísérletezni, hogy mely gyümölcsöket tudjuk gond nélkül fogyasztani, mert értékes vitamin- és rostforrások.
A csonthéjasok, olajos magvak csak kis mennyiségben fogyaszthatók: pár szem dió, mogyoró stb. A tejtermékek esetében alacsony zsírtartalmú tejet válasszunk, és lehetőleg csak ételkészítéshez használjuk fel, ne önmagában fogyasszuk. Tejföl helyett használhatunk kefirt, natúrjoghurtot az ételkészítéshez. A zsiradékok epekímélő étrend, zsír, vaj, margarin fogyasztását — legyen az állati vagy növényi — korlátozni kell. Erre epehólyag-összehúzó hatásuk miatt van szükség.
Zsiradékok közül a növényi olajok ajánlottak fogyasztásra, illetve a csökkentett zsírtartalmú light margarinok és a vajkrém, kis mennyiségben kenyérre kenve. A vaj és egyéb állati eredetű zsír nem javasolt fogyasztásra.
A már egyszer használt zsiradékot ne használjuk fel újra, a keletkező bomlástermékek panaszt okozhatnak.
Keress receptre vagy hozzávalóra
Az édességek csokoládé, tortaszelet stb. Ha mégis édességre vágyunk, inkább a gyümölcsös, túrós, piskótás süteményeket válaszuk a kelt, hajtogatott, vajkrémes változatok helyett.
Egyes fűszerek frissen okoznak panaszt tárkony, bazsalikom, oregano stb.
A finomított cukor növeli az epekőképződésre való hajlamotezért édesítésre cukor helyett mesterséges édesítőket javasolunk. Kis mennyiségben, ritkán méz használható. Javasolt ételkészítési technológiák Sűrítés: száraz rántással, diétás rántással, hintéssel, egyszerű vagy kefires habarással. Főzés: vízben, zöldséglében, zsírszegény csontlében, gőzben. Sütés: zsír nélkül, forró, zárt térben, alufóliában, sütőzacskóban, 10 kg fogyás 10 nap alatt, teflonedényben, AMC edényben, roston, grillsütőben, mikrohullámú sütőben.
Párolás: egyszerű és aromás formában, a nyersanyag zsírmentes vagy minimális étolajjal átkent felületen történő átfuttatásával. Lazítás: zsemlével, kenyérrel, rizzsel, tojáshabbal.
Ami csökkenti az epekőképződés esélyét
Hasznos lehet Kezdetben érdemes étkezési naplót vezetni, aminek segítségével könnyen kiszűrhető, hogy mely ételek, italok okoztak panaszt és milyen formában. Például vannak betegek, akik a tejet csak ételbe főzve tudják fogyasztani, és vannak, akiknek önmagában sem okoz panaszt. Ebben a naplóban napról napra fel kell jegyezni a fogyasztott ételeket és az esetleges panaszokat. Az epebetegség mellé gyakran társul székrekedés, ezért fontos az élelmi rostok rendszeres jelenléte az étrendben teljes kiőrlésű lisztből készült vagy rozslisztes kenyér, búzakorpa stb.
Ezek epekímélő étrend mindig fogyasszunk folyadékot, hogy a rostok epekímélő étrend hatása érvényesülhessen.
A görcsök, rohamok idején szigorú koplalás szükséges, utána pedig a megfelelő diéta kulcsfontosságú. Az epekímélő diétában száműzni kell a magas zsírtartalmú húsokat és tejtermékeket, de az erős fűszerek és a cukros ételek is ronthatnak a beteg állapotán. Az olajban sütés helyett jobb választás a főzés vagy a párolás, és mindig előnyben kell részesíteni a kis adagokat, a könnyen emészthető, puffadást nem okozó ételeket. Epekímélő ételek Bár a diéta szabályai szigorúnak tűnhetnek, számos egészséges, finom étel segít megvédeni az epehólyagot, helyreállítani a működését, illetve megakadályozni a kövek kialakulását. A következő tíz fogást az epebeteg mellett az egész család kedvelni fogja.
Epekőképződés kockázatát csökkentő étrend Mint az már kiderült az eddigiekből, az epekőképződés nagymértékben a táplálkozás és életmód függvénye. Nincs szükség speciális diétára, a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással sokat tehetünk az epekő kialakulása ellen. Az epebetegség, az epekő megelőzésben segít még a fehérjék és az élelmi rostok, főleg a vízoldékony pektin fogyasztása.
Az elmúlt hónapokban rengeteget görcsölt, hetente akár többször is. Nemrég végre rászánta magát a műtétre, így reméljük, a görcsöktől legalább elbúcsúzhat, bár a diéta még marad egy ideig.