Mindenmentes étrend. A mindenmentes étrendek hátrányai
Tartalom
Kérdés azonban, hogy ezek a diagnózisok mennyire megalapozottak és, hogy az egészséges emberek számára nem rejtenek-e veszélyeket ezek a szélsőséges diéták. Ennek jártunk utána. Megosztás Küldés Az utóbbi időben rengeteg gluténmentes termék jelent meg a boltokban, és sokan azért vásárolják ezeket, mert a gyártók sokszor egészséges, mindenki számára ajánlott készítményként hirdetik ezeket.
Így vannak, hogy olyanok, akik semmilyen felszívódási problémával nem rendelkeznek, mégis kerülik a glutént, mert azt hiszik, hogy alapvetően ártalmas a szervezetükre, míg a gluténmentes termékeket egészségesebbnek gondolják.
- 2600 kcal étrend
- A mindenmentes étrendek hátrányai | Magyar Nemzet
- Van, aki kényszerűségből, és van, aki életmódváltást követően nyit a mindenmentes étkezés világa felé, de tény, hogy egyre többen követik ezt a fajta reformtáplálkozást.
- Vajon tényleg jó nekünk a mindenmentes étkezés?
- Vajon tényleg jó nekünk a „mindenmentes” étkezés?
Pedig legtöbbször a sokféle keményítőből és különféle lisztekből készült gluténmentes készítmények is finomított szénhidrátokat tartalmaznak, így hiába várunk fogyasztásuktól súlyvesztést vagy betegségmegelőzést. Több vizsgálat kimutatta, hogy egy alapvetően egészséges ember számára ártalmas lehet a gluténmentes étrend, hiszen a tápanyaghiányos állapot kialakulásának nagy a kockázata folsav- tiamin- és vashiány léphet fel.
Ráadásul a teljes kiőrlésű májdiéta étrend kiiktatásával az egészséges ember növeli a szíproblémák kialakulásának esélyét, mivel ezen tápanyagok fogyasztása nélkülözhetetlen a szív-és érrendszer számára.
A gluténintolerancia egy komoly autoimmun betegség, amely a gluténre, azaz a sikérfehérjére való érzékenységet jelöli glutenerzekeny. Jellemző tünete a hasfájás és a mindenmentes étrend.
Egyre divatosabbak a speciális étrendek.
Ha tehát felmerül bennünk a gluténérzékenység gyanúja, a bizonytalan öndiagnosztizálás helyett forduljunk szakorvoshoz! Ugyanilyen veszélyes lehet, ha laktózérzékenységre gyanakodva esetleg a paleo étrendre való áttérés miatt kiiktatjuk a tejet, tejtermékeket étrendünkből, így számos értékes vitamintól és ásványi anyagtól fosztva meg magunkat. A laktózintolerancia azt jelenti, hogy valaki képtelen a laktóz, a tejben és a tejtermékekben megtalálható cukor lebontására, mert hiányzik a szervezetében az ehhez szükséges laktáz enzim vagy alacsony annak a szintje.
Tünetei lehetnek hasgörcs, hasmenés, hányás, stb. Fontos megemlíteni, hogy a laktózérzékenység nem azonos a tejallergiával, ami az immunrendszernek a tej proteinjeire adott rendellenes immunválasza. A laktózérzékenyek már rengeteg laktózmentes termék közül választhatnak, így nem kell a tejtermékeket kiiktaniuk étrendjükből.
A tejfehérje allergiával rendelkezők nem fogyaszthatnak ugyan semmilyen tejterméket, de ettől még veszélyes lenne áttérniük a paleo étrendre, mert így az értékes gabonákat is el kellene hagyniuk.
Végül meg kell említenünk a vegán étrendet is, amely tiltja bármilyen állati eredetű étel fogyasztását. Így azonban a teljes értékű fehérjék, aminosavak nem kerülnek be a szervezetbe, ezeket pedig máshogyan nem lehet pótolni.
Gluten-free bread with greaves
Ez a drasztikus diéta ráadásul rengetegféle mindenmentes étrend és ásványianyaghiányhoz vezethet. Összességében elmondható, hogy az ételintoleranciákat — amennyiben szakorvos diagnosztizálta — komolyan kell venni és a szakemberek által összeállított diéta — a panaszt okozó ételek elhagyásával — megszüntetheti a problémákat gyógyszeres kezelés nélkül is.
Viszont az egészséges emberek számára ezek az mindenmentes étrend számos olyan tiltást tartalmaznak, amelyek feleslegesek, később pedig káros következményekkel járhatnak. Hosszú távon nem a drasztikus diéták, hanem a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres mozgás segíti elő a testi és lelki jóllétet.