Mentes ketogén diéta

Mindenmentes étrend. A mindenmentes étrendek hátrányai

szigorú diéta

Kérdés azonban, hogy ezek a diagnózisok mennyire megalapozottak és, hogy az egészséges emberek számára nem rejtenek-e veszélyeket ezek a szélsőséges diéták. Ennek jártunk utána. Megosztás Küldés Az utóbbi időben rengeteg gluténmentes termék jelent meg a boltokban, és sokan azért vásárolják ezeket, mert a gyártók sokszor egészséges, mindenki számára ajánlott készítményként hirdetik ezeket.

Így vannak, hogy olyanok, akik semmilyen felszívódási problémával nem rendelkeznek, mégis kerülik a glutént, mert azt hiszik, hogy alapvetően ártalmas a szervezetükre, míg a gluténmentes termékeket egészségesebbnek gondolják.

  1. 2600 kcal étrend
  2. A mindenmentes étrendek hátrányai | Magyar Nemzet
  3. Van, aki kényszerűségből, és van, aki életmódváltást követően nyit a mindenmentes étkezés világa felé, de tény, hogy egyre többen követik ezt a fajta reformtáplálkozást.
  4. Vajon tényleg jó nekünk a mindenmentes étkezés?
  5. Vajon tényleg jó nekünk a „mindenmentes” étkezés?

Pedig legtöbbször a sokféle keményítőből és különféle lisztekből készült gluténmentes készítmények is finomított szénhidrátokat tartalmaznak, így hiába várunk fogyasztásuktól súlyvesztést vagy betegségmegelőzést. Több vizsgálat kimutatta, hogy egy alapvetően egészséges ember számára ártalmas lehet a gluténmentes étrend, hiszen a tápanyaghiányos állapot kialakulásának nagy a kockázata folsav- tiamin- és vashiány léphet fel.

Ráadásul a teljes kiőrlésű májdiéta étrend kiiktatásával az egészséges ember növeli a szíproblémák kialakulásának esélyét, mivel ezen tápanyagok fogyasztása nélkülözhetetlen a szív-és érrendszer számára.

ideális fogyás hetente

A gluténintolerancia egy komoly autoimmun betegség, amely a gluténre, azaz a sikérfehérjére való érzékenységet jelöli glutenerzekeny. Jellemző tünete a hasfájás és a mindenmentes étrend.

Egyre divatosabbak a speciális étrendek.

Ha tehát felmerül bennünk a gluténérzékenység gyanúja, a bizonytalan öndiagnosztizálás helyett forduljunk szakorvoshoz! Ugyanilyen veszélyes lehet, ha laktózérzékenységre gyanakodva esetleg a paleo étrendre való áttérés miatt kiiktatjuk a tejet, tejtermékeket étrendünkből, így számos értékes vitamintól és ásványi anyagtól fosztva meg magunkat. A laktózintolerancia azt jelenti, hogy valaki képtelen a laktóz, a tejben és a tejtermékekben megtalálható cukor lebontására, mert hiányzik a szervezetében az ehhez szükséges laktáz enzim vagy alacsony annak a szintje.

fogyókúra olcsón

Tünetei lehetnek hasgörcs, hasmenés, hányás, stb. Fontos megemlíteni, hogy a laktózérzékenység nem azonos a tejallergiával, ami az immunrendszernek a tej proteinjeire adott rendellenes immunválasza. A laktózérzékenyek már rengeteg laktózmentes termék közül választhatnak, így nem kell a tejtermékeket kiiktaniuk étrendjükből.

fogyás segítő

A tejfehérje allergiával rendelkezők nem fogyaszthatnak ugyan semmilyen tejterméket, de ettől még veszélyes lenne áttérniük a paleo étrendre, mert így az értékes gabonákat is el kellene hagyniuk.

Végül meg kell említenünk a vegán étrendet is, amely tiltja bármilyen állati eredetű étel fogyasztását. Így azonban a teljes értékű fehérjék, aminosavak nem kerülnek be a szervezetbe, ezeket pedig máshogyan nem lehet pótolni.

Gluten-free bread with greaves

Ez a drasztikus diéta ráadásul rengetegféle mindenmentes étrend és ásványianyaghiányhoz vezethet. Összességében elmondható, hogy az ételintoleranciákat — amennyiben szakorvos diagnosztizálta — komolyan kell venni és a szakemberek által összeállított diéta — a panaszt okozó ételek elhagyásával — megszüntetheti a problémákat gyógyszeres kezelés nélkül is.

új diéta szerzői útmutató

Viszont az egészséges emberek számára ezek az mindenmentes étrend számos olyan tiltást tartalmaznak, amelyek feleslegesek, később pedig káros következményekkel járhatnak. Hosszú távon nem a drasztikus diéták, hanem a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres mozgás segíti elő a testi és lelki jóllétet.

zsírcsökkentés