Csontritkulásban szenvedő betegek étkezése

Osteoporosis diétája

Főoldal » Diéta » Betegségek diétái » A csontritkulás diétás megelőzése A csontritkulás a felnőtt lakosság jelentős hányadát érinti, a nőket legalább háromszor olyan gyakran, illetve náluk általában súlyosabb lefolyású, mint a férfiaknál.

Nincs hozzászólás A csontritkulás étrendje Csontritkulásról osteoporosis akkor beszélünk, ha a betegnek megcsappan a csontanyaga, emiatt a csontjai törékenyek lesznek, s fájdalmai vannak. Leggyakrabban a törzs csontjain észlelhetõ csigolyadeformálódás, hát- és derékfájássúlyos esetben azonban a végtagcsontok is papírvékonnyá válhatnak.

Kialakulásában jelentős szerepe van a helytelen táplálkozásnak - részben az elégtelen kalciumbevitelnek - és a helytelen életmódnak. Az élet folyamán a csontokban állandó építés és bomlás zajlik, a csontállomány mindig megújul, átépül.

További szolgáltatásaink

A fejlődés, növekedés időszakában a csontképződés van előtérben, az egészséges felnőttekben a csontképződés és -lebontás egyensúlya jellemző, míg idősebb korban a csontlebontás kerül túlsúlyba.

A csontok minőségét, szerkezetét, teherbírását döntően a fiatalkor táplálkozása határozza meg, mert ha az ebben az időszakban bevitt kalcium segítségével erőteljes csontrendszer alakul ki és a táplálék az élet további éveiben is kellő védelmet nyújt, úgy az időskorban természetes okokból bekövetkező csontlebontás nem fog klinikai tüneteket, fájdalmat okozni, és nem vezet a csontok fokozott törékenységéhez.

osteoporosis diétája

A problémák megelőzése főként azért fontos, mert a csontok épségének megtartására sokkal nagyobb az esélyünk, mint a már kialakult betegség gyógyítására. Ehhez egyrészt megfelelő mennyiségű kalciumot kell bejuttatni a szervezetbe.

Bejegyzés navigáció

Kalciumot legnagyobb mennyiségben a tej és tejtermékek tartalmaznak, különösen magas a sajtok és a tejpor kalciumtartalma. E termékcsoport tagjai azért is előnyösek, mert a kalcium felszívódását és a csontokba való beépülését segítő D-vitamint, a felszívódásra kedvezően ható laktózt, a csontanyagcserében szerepet játszó fehérjéket, A-vitamint, magnéziumot, foszfort és különböző mikroelemeket is tartalmaz.

Felhasználásuknak csak viszonylag magas zsírtartalmuk szab határt. Ezt különösen akkor kell hogy figyelembe vegyük, amikor valakinek magas a vérzsírszintje.

Mindhárom kedvezően hat a csontképzésre. Valamennyi megtalálható például a dióban és a zöldborsóban.

Ilyenkor mindenképpen az osteoporosis diétája zsírtartalmú tejtermékek ajánlottak fogyasztásra, illetve más magas kalciumtartalmú élelmi anyagokat kell fokozottabban felhasználni. Alacsony 20 százalék alatti zsírtartalmú sajtok: Tenkes sajt, Túra sajt, Tolnai sovány sajt, köményes sajt, Óvári sajt, fokhagymás sovány sajt. A magas kalciumtartalmú élelmi anyagok pedig a következők: szójabab, teljes őrlésű lisztek, rozskenyér, olajos magvak, petrezselyem.

Csökkent szerepű kalciumforrásnak számít: magas oxálsavtartalma miatt a paraj, a sóska, a rebarbara és a zellergumó, valamint fitinsavtartalma miatt a búzakorpa, a szárazbab, a lencse, a sárgaborsó.

Érdemes odafigyelni

A kalciumot bejuttathatjuk még a szervezetbe ásványvizekkel is, mint a Büki gyógyásványvízzel, a Harmatvízzel, a Kékkúti, Menopauza diéta, Fonyódi, Mohai Ágnes vizekkel, valamint a Kristályvízzel, zöld kávé tabletta vélemények, ma már rendelkezésre állnak kalciummal dúsított élelmiszerek is, mint a Kalcisajt, az Atlasz kenyér és a Mineral-Plusz gyümölcsjoghurt.

Fontos kalciumforrásaink a tengeri halak is, amelyek a csontanyagcserében fontos szerepet játszó D-vitamint is tartalmazzák. A kalcium kedvező hasznosítására a C-vitaminnak, osteoporosis diétája B-vitaminnak, a cinknek, a mangánnak, a szilíciumnak, a fluornak, valamint a kalcium-foszfor-magnézium aránynak is hatása van, ez utóbbi ,5 kell hogy legyen.

A foszfor, a magnézium és az aminosavak szerepe A foszfor is a csatornarendszer fontos építőkövei közé tartozik, de amennyiben túlzott mennyiségben kerül a szervezetbe, megakadályozza a kalcium beépülését, sőt, el is vonja azt a csontokból. Az egyes élelmiszerek foszfortartalma azonban igen magas.

  1. L karnitin ára
  2. Diéta étrend összeállítás

Ezek: konzervek, kóla, készételek, krémek, szószok, ömlesztett sajtok, kávé. A helyes ásványianyag-arányt csak úgy tudjuk fenntartani, ha ezek fogyasztását drasztikusan csökkentjük.

Olvassuk el a csomagolt élelmiszerek címkéit és tartózkodjunk azoktól a termékektől, amelyek nátrium-foszfátot, kálium-foszfátot, foszforsavat, pirofoszfátot vagy poliofoszfátot tartalmaznak.

  • Ezeket egye csontritkulás ellen a dietetikus szerint Travelo
  • Fogyókúra 1 hét alatt 10 kiló

Az emberi test magnéziumtartalmának mintegy 60 százaléka a csontokban található. A szükségesnél nagyobb mennyiség bevitele esetén a veséken keresztül kiválasztódik, viszont hiánya zavart okoz a szénhidrát- és a zsíranyagcserékben, de káros következményekkel jár a fehérjék felépítésére nézve is.

Gazdag magnéziumforrásunk a szója, a búzacsíra, a zabkorpa, a barna kenyér, az olajos magvak, a száraz hüvelyesek, a főzelékek és a gyümölcsök.

osteoporosis diétája

A csontfelépítéshez szüksége van még a szervezetnek megfelelő aminosav-ellátásra, amit túlnyomórészt az állati eredetű tápanyagokból tud fedezni. Vegetáriánusoknál bizonyos mértékű pótlást jelentenek a szójafehérjék és a tejtermékek.

Hasznos termékek

A vázképzéshez szükséges még zselatin, amihez a kocsonyákból, zseléből, csontlevesből és a háztartási zselatinból is hozzáférhetünk. Ugyanakkor meg kell említenünk azokat az élelmi anyagokat és élvezeti osteoporosis diétája is, amelyek kalciumot vonnak el a csontszövetből.

osteoporosis diétája

Osteoporosis diétája a kávé és egyéb koffeintartalmú italok, az alkohol, a kakaó és a nikotin. A osteoporosis diétája, a fekete tea és a koffeintartalmú kólatípusú italok a vizeletkiválasztás fokozása révén növelik a kalcium ürülését a szervezetből.

A csontritkulás diétás megelőzése

Minden csésze kávé körülbelül milligrammal növeli a kalciumszükségletet. Valamint növelik a csontállomány lebontását a nagy fehérjetartalmú, erősen sózott ételek is.

osteoporosis diétája

Tehát ha fogyasszuk is ezeket a termékeket, tartsunk mindenképpen mértékletességet, illetve ellensúlyozzuk nagyobb mennyiségű kalcium- és D-vitamin-bevitellel. Az élelmiszerek kiválasztásában és elkészítésében a következő szempontokat ajánlatos osteoporosis diétája figyelembe venni: csökkentsük az állati eredetű zsírok bevitelét a hús és a felvágottak redukálása révén; részesítsük előnyben a hidegen sajtolt növényi olajokat; kerüljön terítékre minél gyakrabban hal; a gyümölcsök és a zöldségek egészségesebbek nyersen; desszertnek gyümölcsöt, joghurtot, túrót fogyasszunk; a frissen készített ételek mindig értékesebbek, mint a konzerv- vagy készételek; a szervezet a táplálékot kaloriatablazat fogyas tudja értékesíteni, ha lassan, jól megrágva fogyasszuk el; igyekezzünk osteoporosis diétája normál testsúly elérésére, illetve megtartására, kerüljük a felesleges kalóriák bevitelét, takarékoskodjunk a zsírokkal és a cukorral, ne nassoljunk.

Végezetül azt is meg kell említenünk, hogy a túlzott mennyiségű kalcium bevitele is káros lehet, az arra hajlamosaknál elősegítheti a vesekőképződést, székrekedést is okozhat, valamint rontja a vas és a cink felszívódását.

Amennyiben az említett szempontokat figyelembe véve egy komplex, vegyes táplálkozást valósítunk meg, emellett rendszeres testmozgást végzünk, úgy a betegséget megelőzhetjük, illetve a progresszióját megállíthatjuk. Javítva az életminőséget megőrizhetjük munkavégző képességünket és életkedvünket. Forrás: Gyógyír csontritkulás, osteoporosis, diéta, kalcium, étrend