Plázs: Mit jelent pontosan a rostdús étrend, és miért is jó nekünk? | goyser.hu

Rostdús diéta, Ezekért fontos a rostdús táplálkozás

Székrekedés esetén hasznosak a különböző magvak és gabonafélék

A fogyókúra ideje alatt kifejezetten ajánlom a rost tartalmú élelmiszerek fogyasztását. Nagyon fontos!!! Ugyanakkor a salaktalanításban is csak a bőséges folyadék bevitele mellett tud érvényesülni a rost hatása. A napi ltr.

rostdús diéta

Mi történik, ha nem iszunk eleget? A rostok a béltartalomból vonják el a vizet, ami viszont székrekedésre hajlamosít. Ez meg is magyarázza, hogy a rostok miért hatásosak hasmenés esetén is. A szervezetből elvont vízzel duzzasztott rostok ilyenkor lassítják, és összehangolják a bélmozgást.

A rost lassítja a szénhidrátok felszívódását a bélből, ezáltal egy enyhébb vércukorszint emelkedést okoz. A rostok nem bomlanak le, nem szívódnak fel, ezért lassul, csökken az energiát szolgáltató tápanyagok zsírok, szénhidrátok, fehérjék felszívódása.

Kapcsolódó cikkek

Fokozatosan térjünk át a rostdús táplálkozásra, kis adagokkal növeljük a növényi rostok mennyiségét naponta, hogy a szervezet alkalmazkodni tudjon, különben puffadás, görcsök, székrekedés alakul ki. Továbbá a rost megköti és eltávolítja a szervezetünkből a felesleges méreganyagokat, és salakanyagokat. Rendszeres fogyasztása által a székletürítési problémáink helyre etrend vasarlas, illetve gondoskodik a napi gyakoriságáról.

Némileg csökkenti a koleszterinszintünket. Véd a szív-és érrendszeri betegségek, és a vastagbél daganat kialakulásától.

rostdús diéta

Napi rostanyag szükségletünk gramm között van, ellenben hazánkban a fogyasztási értékek ennek felét sem teszik ki. Nagy szerencsénkre a rostgazdag ételek nagy választéka áll rendelkezésünkre: gyümölcs- és zöldségfélék, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, a búzakorpa, a zabkorpa.

Haspuffadás, Irritábilis bélszindróma - goyser.hu

Tippek: A következő gyümölcsöket ajánlom kiváló rost tartalmuk miatt: 1 alma 4 gramm rost 1 körte 2,5 gramm Kb. A zöldségek közül: 1 félcsészényi borsó 5,2 gramm minden babféle több, mint 4 gramm 1 db burgonya 3,8 gramm Fontos megemlítenem még a brokkolit, a káposztaféléket és a tököt is, mint rostdús élelmiszert. A gabonafélék közül a búzakorpa a leggazdagabb rostokban: félcsészényi 10!

rostdús diéta

A Graham-kenyér, a barna rostdús diéta és a pattogatott kukorica szintén ajánlott. Ha főzelékeinket finomliszt helyett rizsliszttel habarjuk, növeljük ebédünk rosttartalmát, ráadásul csökkentjük bevitt kalóriát!

rostdús diéta

A zsíros, magas kalóriatartalmú rostdús diéta mellé válasszunk rostban gazdag köretet például barna rizst vagy főzeléketígy csökkenthetjük a zsír és a hizlaló falatok felszívódását!

Bélrendszerünk másik feladata, a salakanyagok maradéktalan eltávolítása. A rostszegény étrend, a zsíros húsok fogyasztása, a károsanyagok és a mozgáshiány gátolja ezt a folyamatot, melynek következtében a salakanyagok visszamaradnak a belekben, és rothadásnak indulnak.

rostdús diéta

Másik véglet, amikor túl gyors a bélmozgás, a felszívódás nem elégséges, a baktériumflóra egyensúlya szintén felbomlik. Az élelmi rostok segítenek ezt az egyensúlyt megtartani. A rostdús táplálkozás meggátolja az elhízást. Azt lehet mondani, hogy a rostdús táplálkozással egyszerre szabadulhatsz meg a nem kívánatos kilóktól, és az rostdús diéta is támogatja.

rostdús diéta

A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.