Warfarin étrend. Warfarin diéta: Tiltott élelmiszerek listája
Tartalom
Külső aranyér A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat! Kumarin típusú véralvadásgátlót szedő betegek diétája Szerző: Trombózis- és Hematológiai Központ Létrehozva: Ezek a készítmények hatásosak, ám alkalmazásuk körültekintést igényel.
Mi is a kumarin? A kumarin a növényvilág sok képviselőjéből izolálható vegyület.
A kumarin-típusú gyógyszerek véralvadásgátló hatásúak. Általában műtétek után, vagy trombózist követő kezelés részeként írják elő a szakorvosok a warfarin étrend.
Hatásmechanizmusuk alapja, hogy gátolják az egyik véralvadásért felelős fehérje, a protrombin képződéséhez szükséges K-vitamin termelődését. K-vitamin jelentősége A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, tehát lassabban ürül a szervezetből. Egyrészt warfarin étrend véralvadás folyamatát segíti, másrészt a máj regenerációs képességét is befolyásolhatja.
Megtalálható zöld leveles zöldségekben, káposztában, spenótban, brokkoliban illetve a tejtermékekben és májban is jelentős a mértéke. Mely élelmiszer mekkora K-vitamin-tartalommal bír? Magas K-vitamin tartalmú élelmiszerek egyszerre maximum g fogyasztása javasolt : Zöldségek: Paradicsom, paprika, brokkoli, kelbimbó, káposzta, savanyú káposzta, szójabab Gyümölcsök: málna, szamóca.
Közepes K-vitamin tartalommal bíró élelmiszerek a szokásos mennyiségben fogyaszthatók : Tejtermékek:Vaj Zöldségek: sárgarépa, zeller, petrezselyem, kapor, uborka, zöldbab, hagyma, póréhagyma, borsó, kukorica, spárga, gomba Gyümölcs: alma, narancs.
Alacsony K-vitamin tartalommal bíró élelmiszerek: fogyasztásuk nem befolyásolja a véralvadásgátló gyógyszer hatását : Húsfélék: bármely húsféle, hal Gabonafélék: rizs, kenyér, egyéb pékáruk, tésztafélék Zöldségek: olíva, burgonya Tejtermékek: joghurt, túró, sajtok, kefír, tej Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:.