Ijesztő görcsök

Epebeteg diéta

10+1 recept és jó tanácsok epéseknek

Epebetegek étrendje: A máj által termelt epe fontos szerepet játszik a zsíremésztésben. Az epe az epehólyagban gyűlik, majd onnan jut a vékonybélbe. Ha a kiürülés akadályozott, akkor az epe besűrűsödik, megnő az epekő kialakulásának veszélye.

hogyan fogyj le 20 kilót

Ezzel együtt vagy emellett gyulladás is kialakulhat. A betegség nőknél gyakoribb, mint férfiaknál. Hajlamosító tényező: elhízás, cukorbetegség, köszvény.

green coffee tabletta

A diéta segítségével nemcsak enyhíteni lehet a panaszokat és epebeteg diéta tüneteket, hanem meg lehet elôzni a rosszulléteket, görcsrohamokat.

A diétát alapvetően meghatározza, hogy a betegség görcsökkel járó vagy nyugalmi szakaszában van-e. Fontos kiemelni, hogy az epebetegek étrendje mindig egyénre szabott, ezt nagyban befolyásolja a beteg egyéni tűrőképessége.

Epe-diéta: milyen ételeket kerülj, és milyen ételek ajánlottak MME Puffadás, hányinger, émelygés kínoz egy-egy étkezés után?

A diéta zsírszegény, rostszegény, fűszerszegény legyen. Rendszeres, gyakori és kis étkezéseket kell alkalmazni. A beteg lehetőleg lassan, nyugodtan táplálkozzon. Az étel konyha technikailag úgy legyen elkészítve, hogy ne gyakoroljon az emésztőrendszerre durva ingert. Zsírszegénység: Olajjal a főzés előnyösebb, de az ételek olajozása is a lehető legkisebb mértékű legyen.

böjtölés diéta

Kerülni kell a bő zsiradékban kisütött ételeket: lángos, fánk, rántott húsok, bundázott zöldségfélék, sült burgonya. Nem javasolt a zsíros tejtermékek — tejszín, tejföl, zsíros túró, zsíros sajtok ¬fogyasztása.

A sertéshúsok közül csak a sovány részek ajánlottak: karaj, comb. A nem hizlalt szárnyasok — csirke, kacsa, liba — fogyaszthatók.

Menü epebetegek számára

Ajánlott ételkészítési étjárások: grillezés, párolás, roston sütés, főzés. Rostszegénység: Rostot elsősorban a gyümölcsök és a zöldségfélék tartalmaznak.

fogyokura vizel

Itt azonban különbséget kell tenni durva rost és diétás rost között. A diétákban a durva rost kerülendő.

Epekímélő étrend - Mit szabad, mit nem?

Ezért nem ajánlott a kelkáposzta, édeskáposzta, savanyú káposzta, szárazbab, lencse és a feles borsó. A gyümölcsök közül a szőlő, a birsalma, a sárgabarack és az apró-magvasok: málna, eper, szeder, egres, ribizke nem ajánlott.

A többi zöldség és gyümölcs akár nyersen, akár főzve fogyasztható. Szem előtt kell azonban tartani az egyéni érzékenységet. Gyakran okoz panaszt például a nyers uborka, a karfiol, epebeteg diéta sárgadinnye és a banán fogyasztása. Fűszerszegénység: Nincs szükség az ízetlen, fűszertelen ételek fogyasztására.

Epehólyag eltávolítása után az epe folyamatosan csorog, ezért az epesavakat pótolni kell

Szabadon alkalmazhatók a levélfűszerek: petrezselyem, kapor, zeller, bazsalikom, kakukkfű, borsikafű, oregano akár zöld, akár szárított formában.

Használható ételízesítő, kevés fokhagyma, ízesítésre vöröshagyma is. Ezeket azonban lehetőleg az epebeteg ne egye meg, csak ízesítsen vele.

100 kg férfi diéta

Nem ajánlott az erős csípős fűszerek epebeteg diéta bors, torma, mustár, csípős paprika — alkalmazása. A diéta tehát nem csak burgonyából és rizsből áll, bár ezek fogyasztása főleg műtét vagy epeköves roham után ajánlott.

Keress receptre vagy hozzávalóra

Pár szó az édességekről: a vajas krémes torták, zsíros tésztából készült sütemények és a friss, meleg kelt tésztán kívül nincs megszorítás.

Fogyaszthatók a piskóták, linzerfélék, kevert tészták, pudingok. A tejet, tejes ételeket a betegek nagy része jól tűri, ezért nincs szükség korlátozásra. A tojás a legtöbb betegnek panaszokat okoz, főleg a zsíros szalonnák, rántotta. Ezért elsősorban ételkészítéshez ajánlott.

Különböző illóolajok hagymafélék, káposztafélék, fűszerek Mi az ajánlott étrend célja? Az étrend célja a megfelelő tápláltsági állapot helyreállítása a tünetek és a fájdalom csökkentése az epekőképződés megelőzése Mi az étrend lényege görcsös és nyugalmi szakaszban? Az étrend lényege a görcsös szakaszban Az étrend általános jellemzői: A diéta zsírszegény, durva rost mentes, fűszerszegény.