Étrendek fajtái. Íme 4 ismert diéta, és amit tudni kell róluk - Corvin Plaza Bevásárlóközpont
Tartalom
Tétel A diéta eredeti jelentése ellátás, étrendápolás. Mai jelentése étrendek fajtái.
Köszönjük, hogy regisztráltál.
A diétás étrend előállításával a beteg minél előbbi gyógyulását kívánjuk elérni. Azokat a táplálkozási szabályokat, amelyek e cél megvalósítására szolgálnak, diétás előírásoknak nevezzük.
Ismerd meg az aminósavak előnyeit. Használd őket a mindennapjaidban.
Az étrend jellemzője a tiltás volt, a diétát a kímélendő szervről nevezték el. Hibája, hogy nem vette figyelembe azokat a tápanyagokat, melyek a beteg gyógyulásához feltétlenül szükségesek.
A korszerű diétás előírások azt hangsúlyozzák, amire a betegnek szüksége van, amelyek elősegítik gyógyulását. Az alkalmazott diétát orvos írja elő, a tényleges kezelést dietetikus vagy diétás főnővér határozza meg.
Az előírt diétát az ápolónak kell betartatnia. Feladata, hogy a beteg a személyre szabott diétát kapja meg.
Navigációs menü
A legtökéletesebb diétás étrend sem ér semmit, ha a beteg nem, vagy alig eszik belőle. A diétákat tápanyagtartalmuk alapján csoportosítjuk, és az elkészítésükkor alkalmazott konyhatechnikai eljárás szerint osztályozzuk. Vesegyulladás, köszvény. Idült veseelégtelenségben, napi g fehérje.
Keringési betegségekben, epeút, epehólyag,- betegségekben, krónikus gastritis esetén. Általában dúsítani kell a megfelelő tápanyagtartalom miatt. Fontos az étvágygerjesztő tálalás. Nem tartalmazhat emészthetetlen növényi és állati eredetű rostokat.
A főzelékeket pürésítik.
Tartalomjegyzék
Bélrenyheség, diverticulosis, vastagbél carcioma, magas vérzsírszinttel járó betegségekben. A rostok bevitele lényeges a terápiában.
Rostok közé soroljuk: cellulóz, hemicellulóz, pektin, lignin.